Príprava kuracieho mäsa


Čakáte návštevu na nedeľný obed ale nemáte inšpiráciu čo navariť? Prestáva vás varenie baviť a máte pocit, že varíte stále rovnaké veci dookola? Inšpiráciu na varenie môžete nájsť v kuchárskych knihách alebo na internete. Ak nechcete stráviť v kuchyni celý deň, zamerajte sa na prípravu rýchlych, no zároveň výživných jedál. Medzi rýchle jedlo s vysokou výživovou hodnotou patrí príprava mäsa a pokrmy z neho. Ak sa rozhodnete mäso pripraviť pečením alebo dusením, recept máte hotový bez námahy do necelej hodiny. Závisí to ale samozrejme od typu mäsa, ktoré pripravujete. Medzi najčastejšie používané typy patrí kuracie mäso.

Kuracie mäso

Obsahuje veľké množstvo živín, vysoké percento bielkovín a pomerne nízky podiel tuku. Preto je vhodné aj pre športovcov, ktorý si sledujú denný príjem kalórií a bielkovín. Množstvo tuku a kalorická hodnota závisí aj od časti tela, z ktorej kuracie mäso je. Najmenej kalórií majú kuracie prsia, ktoré sa vyznačujú najnižším množstvom tuku a najväčším podielom bielkovín. Kuracie stehná obsahujú tuku viac. Od typu kuracieho mäsa závisí aj jeho príprava. Kuracie stehná sú výborné pečené, kuracie prsia naopak grilované. Od typu tepelnej úpravy závisí aj dĺžka pečenia.

Príprava kuracieho mäsa

Ako dlho sa má robiť kuracie mäso, aby bolo dostatočne prepečené, no zároveň aby nebolo vysušené? Neexistuje univerzálny vzorec, podľa ktorého sa môžete riadiť aby ste upiekli dokonale prepečené mäso. Každá trúba či gril pečie inak, preto je vhodnejšie riadiť sa vnútornou teplotou mäsa. Tá by mala dosiahnuť 75 stupňov celzia. Pri tejto hodnote viete, že mäso je dostatočne prepečené a zbavené potencionálnych baktérií či parazitov, no zároveň nebude suché. Aby ste pripravili čo najchutnejšie mäso, okrem dĺžky pečenia sa zamerajte aj na ochutenie. V obchodoch zoženiete veľké množstvo marinád, ktorými môžete mäso potrieť alebo si môžete vyrobiť domáce.

About the Author

You may also like these